Eritreanska manifestationer i Göteborg

Idag hölls eritreanska manifestationer i Göteborg som i huvudsak var för och emot den eritreanska regimen. På var sin sida i brunnsparken samlades demonstranter för de båda sidorna.

Vid den mer regimvänliga demonstrationen framhävdes vid allmänna tal sådant som regimen enligt uppgift lyckats uppnå som att förse fler eritreaner med rent vatten. Stämningen var tydligt nationalistisk och överallt vajade eritreanska flaggor. En tyst minut hölls för "fallna martyrer". 




Klicka på bilden för att se händelsen på SVT play

Kontroversiellt flygblad
Ett flygblad signerat "Eritreanska föreningar i Göteborg med omnejd" med rubriken "Vi protesterar mot medias hetskampanj mot svensk-eritreaner" delades ut.

Demonstrationer med målet att nyansera eller förändra mediabilden av Eritreas politiska situation har förekommit och som i alla politiska frågor är det något man bör förvänta sig.

Men vart har Eritreas invånare som personer blivit utsatta för en "hetskampanj" i svensk media?

Är det här människor som ser sig som ett med sin regim och stat och tar politisk kritik som personangrepp? Eller är det människor som mött vardagsrasism och på något sätt kopplar ihop detta med kritiken av Eritreas politik som någon sorts enhetligt förakt från svenskt håll? Kanske är det en identitetskris i exilen som frammanar starka åsikter och nationalistiska stämningar, kombinerat med allt föregående?

Jag reciterar  och kommenterar från flygbladet:

"Vi menar också att det är vår rätt att framföra vår talan i mediala och offentliga sammanhang <...>"
Ja absolut, det är så demokrati fungerar och som de nog märkte fick de t.om poliskydd under sin manfestation.

"<...>och att kräva att media och insutitioner avstår från att driva denna hetskamp mot vår härkomst, kultur och identitet". 
För det första, vart är "hetskampanjen"? Är kampanjen som kräver att den svenska medborgare, Dawit Isaak, som är fängslad i Eritrea ska behandlas mer humant och rapporterna om tortyr och åsiktsförtryck i Eritrea en hetskampanj mot Eritreas folk?
Det är den enda mediakampanj som involverar Eritrea som tydligt kan urskiljas i svensk media.

Kontentan blir ju i sådana fall att de har kravet att få framföra sin egen åsikt medan andra bör hålla tyst. Är de inte bara för sin regim i Eritrea, utan också för diktatur överlag? 

Eritreansk motdemonstration
Motdemonstranterna, också dessa till övervägande del svensk-eritreaner framförde kritik mot regimen, krav på att Dawit Isak skulle släppas och hade banderoller med texter som "Tack till svensk media!". Plakatet på bilden nedan riktade de direkt mot sina landsmän på anda sidan Brunnsparken:


Bild hämtad från expressens nätupplaga

Läs mer:

http://gt.expressen.se/nyheter/1.2612754/svenska-medier-for-krig-mot-eritrea
http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.766848-dubbla-demonstrationer-om-eritrea







concreto

- för dig som struntar i vad Blondinbella gjorde imorse

RSS 2.0